Mijn aanpak
Esthetiek, ergonomie, functionaliteit èn budgetvriendelijkheid spreken elkaar vaak tegen. We zoeken samen naar het optimale evenwicht en ik help jou om de moeilijkste knopen door te hakken en de juiste compromissen te sluiten.
1. ADVIESOPDRACHT
Dit zijn doorgaans kleinschalige opdrachten bestaande uit mondeling advies voor kleurenkeuze, raamdecoratie, verplaatsen en/of behoud van bestaand en/of nieuw los meubilair, decoratie, verlichting, …
Dit zijn meestal opdrachten waar geen (of eventueel beperkt) tekenwerk aan te pas komt en waar ik door mijn ervaring een meerwaarde in het interieur kan bereiken door meubelen te herpositioneren, contrasten of accentkleuren toe te passen, of door de juiste decoratie / verlichting te selecteren,… Je krijgt van mij de nodige hulp en ondersteuning om allerlei keuzes te maken en desgewenst de nodige begeleiding om de werken vlot te laten verlopen door de juiste vaklui bij elkaar te brengen.
DEEL I
Tijdens een kennismakend gesprek -bij voorkeur bij daglicht- bekijk ik alle ruimtes die aangepakt moeten worden en de elementen die desgewenst behouden zullen blijven.
Ik ga aan de slag met het vraagstuk om een concept uit te werken.
Het concept wordt gepresenteerd; soms gebeurt dit uitsluitend mondeling, soms is dit aan de hand van een verzameling van stalen of moodboard, soms regel ik meteen een toonzaalbezoek bij potentiële leveranciers, soms resulteert dit in een bezoek bij jou thuis met één of meerdere vakmannen voor specifiek professioneel advies. Dit kan variëren naargelang de situatie.
__
Ofwel stopt mijn opdracht na het mondeling overleg en ga je zelfstandig verder aan de slag (dan blijf ik natuurlijk graag op de hoogte en ben ik bereikbaar voor duiding aan aannemers) ofwel coördineer ik de uitvoering verder als volgt:
DEEL II
De nodige offertes worden opgevraagd en verzameld. Dit doen we samen, bij vaklui uit mijn regionaal en professioneel netwerk, eventueel aangevuld met vaklui die jullie zelf naar voren schuiven of -waarom niet?- met jullie zelf als handige doe-het-zelvers. Aangezien het vaak gaat over meerdere, kleine ‘klussen’ met een sterk uiteenlopend karakter is het absoluut wenselijk om het team van uitvoerders zo compact mogelijk te houden en de communicatie zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen met het oog op vlotte uitvoering van de werken. De vaklui uit mijn netwerk hebben de veren op hun hoed verdiend, daar kan je van op aan.
Nadat de vaklui geselecteerd zijn, kunnen we de chronologie van uitvoering en een werfplanning opstellen en gaan de werken tenslotte in uitvoering met opvolging door mij en regelmatige werfbezoeken.
2. ONTWERPOPDRACHT
Het ontwerp van de interieurinrichting van een nieuwbouwwoning of van de totaalrenovatie van één of meerdere ruimtes wordt steeds getekend met de nieuwste software. Presentaties in 3D + Virtual Reality zorgen ervoor dat je je de nieuwe inrichting perfect kan voorstellen. Ieder detail komt hierbij aan bod en we zoomen samen in op ieder element. Bij het ontwerpen houd ik natuurlijk rekening met de technische voorzieningen en de bouw-constructieve eigenschappen van de woning (*).
Ik houd ook rekening met de gewenste stijl van jou als klant die je mij aan de hand van beeldmateriaal (bijvoorbeeld een prikbord op Pinterest) kan duidelijk maken. Je mag daarbovenop natuurlijk ook verwachten dat ik compleet ‘out of the box’ denk, dus misschien kom ik wel over de brug met een indeling waar je helemaal nog niet aan gedacht had of stel ik verrassende (nieuwe) materialen voor of combineer ik elementen op een originele manier of misschien denk ik ietsje verder door en betrek ik een ander element of andere ruimte bij het project waardoor ik een meerwaarde kan creëren. Ook bepaalde oude elementen of bestaande meubelen kan ik integreren in het nieuwe concept.
Het gaat hierbij vaak over de totaalrenovatie van één technisch meer complexe ruimte zoals de badkamer of de keuken, soms over de totaalrenovatie van de leefruimte met keuken -al dan niet met uitbreiding van de woning (*).
DEEL I
Tijdens een kennismakend gesprek -bij voorkeur bij daglicht- worden de ruimtes besproken die in het ontwerp zullen opgenomen worden. Je kan vrij en luidop je dromen, voorkeuren en wensen met mij delen.
Bij renovaties worden de betrokken ruimtes en elementen die behouden zullen blijven meteen nauwkeurig opgemeten (of er wordt een ander tijdstip voor opmeting afgesproken) ook al zijn de oude bouwplannen voorhanden.
Ik ga aan de slag en kan een aantal weken later een voorontwerp presenteren. Het voorontwerp bestaat uit 2D plannen en diverse applicaties in 3D en Virtual Reality. Bepaalde details of elementen worden in het voorontwerp nog niet in de diepte uitgewerkt omdat zij bijvoorbeeld nog niet relevant of van technisch belang zijn in deze fase. Sommige materialen en kleuren, verlichting,… worden voorlopig gesuggereerd en zullen pas nauwkeurig aan bod komen tijdens een latere fase. Soms maak ik een moodboard om het concept naar voren te brengen.
Je krijgt voldoende tijd om het voorontwerp goed te bekijken. Na evaluatie en een (aantal) overlegmoment(en) kan ik op kantoor het voorontwerp aanpassen en kunnen de ontwerpplannen getekend worden. Soms, maar slechts zelden, is een extra tussenstap nodig om een bepaalde variant een kans te geven en al dan niet verder uit te werken.
__
Ofwel stopt mijn opdracht hier en ga je zelfstandig verder aan de slag (dan blijf ik natuurlijk graag op de hoogte en ben ik bereikbaar voor duiding aan aannemers) -technische plannen en uitvoeringsplannen worden in dit geval niet getekend, aangezien de materialenkeuze en detailkeuze van (technische) elementen pas in de volgende fase aan bod komen- ofwel coördineer ik de uitvoering verder als volgt:
DEEL II
Op basis van de ontwerpplannen verzamelen we de nodige offertes en brengen we samen een bezoek aan meerdere toonzalen voor keuze van materialen en elementen. Voor bepaalde specifieke zaken geven vaklui tijdens een plaatsbezoek technisch advies zodat we het ontwerp desnoods kunnen bijsturen. Vallen bepaalde offertes tegen, dan kunnen we het ontwerp ook nu nog wijzigen. De definitieve uitvoeringsplannen en technische plannen worden tenslotte getekend.
We spreken professionele vaklui aan uit mijn regionaal netwerk, eventueel aangevuld met professionals die jullie naar voren schuiven. Het is evenwel altijd wenselijk om het team van uitvoerders zo compact mogelijk te houden en de communicatie zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen met het oog op vlotte uitvoering van de werken. Met name bij de verbouwing van een badkamer of keuken zijn een goede voorbereiding en planning cruciaal om de voor de hand liggende reden dat men meestal niet lang zonder badkamer of keuken kan. De vaklui uit mijn netwerk hebben de veren op hun hoed verdiend, daar kan je van op aan.
Nadat de vaklui geselecteerd zijn, kunnen we de chronologie van uitvoering en een werfplanning opstellen en gaan de werken tenslotte in uitvoering met opvolging door mij en regelmatige werfbezoeken.
(*) Betreffende renovaties: indien de optimale nieuwe indeling ook structurele ingrepen aan de constructie van de woning vereist (bijvoorbeeld het slopen van een dragende muur), wordt aanbevolen om een architect bij het project te betrekken voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Voor meer inlichtingen hierover verwijs ik naar omgevingsloketvlaanderen.be/verbouwen.
3. ONTWERPOPDRACHT in samenwerking met een architect
Voor meer complexe ontwerpopdrachten -bijvoorbeeld verbouwingen met uitbreiding van de woning of ingrijpende structurele ingrepen aan de constructie van de woning en het opwaarderen van de buitenschil van een woning- zal een architect bij het project betrokken worden. Hij of zij zal zich
- over de administratieve formaliteiten van een omgevingsvergunning ontfermen,
- de aansprakelijkheid dragen over het bouwtechnische luik (soms zelfs in samenwerking met een bouwkundig ingenieur)
- advies kunnen geven in verband met isolatienormen en energiezuinigheid.
Voor meer informatie specifiek hierover verwijs ik naar energiesparen.be.
Doorgaans teken ik het ontwerp van de nieuwe indeling ‘van binnenuit’ bij deze situaties en neemt de architect mijn ontwerpplannen over en vult deze verder aan met gevelaanzichten voor de vergunning. De architect is slechts beperkt betrokken bij de coördinatie van de bouwwerken terwijl ik de uitvoering nauwkeurig opvolg.
Het spreekt voor zich dat een omgevingsvergunning het administratieve luik van een verbouwing zwaarder laat doorwegen en ook een negatieve invloed heeft op de aanlooptijd naar de start van de werken. De verschillende betrokken partijen (architect, ingenieur, EPB-verslaggever, veiligheidscoördinator, …) doen de studiekosten bovendien ook oplopen. Het is daarom heel belangrijk om dit transparant te bespreken bij aanvang van een opdracht zodat de verwachtingen gestroomlijnd kunnen worden.